autor:

Nová závislost: vietnamská kuchyně

kategorie:
Food actually
publikováno:
počet komentářů:
0
Nová závislost: vietnamská kuchyně

Taky jste jí už propadli? Tenhle voňavý trend se rozhodně nešíří z luxusních restaurací, ale z míst, kde byste fantastickou kuchyni nejspíš nečekali - z vietnamských tržnic a bister. Mávnout nad ní proto rukou by ale byl velký omyl. Vietnamská kuchyně je totiž plná čerstvých bylinek, koření a jednoduchých surovin, které v neobvyklých kombinacích tvoří úžasné, nečekané harmonie. Jak jste asi už poznali - zamilovali jsme se :-) 

 

 

Pro člověka, odrostlého na produkci školních jídelen, je vietnamská kuchyně tak trochu zjevení. Jídlo, které vás zasytí a zahřeje, ale neumrtví na zbytek odpoledne. Jídlo, kterým můžete oslnit své známé a přitom si ho báječně užít, protože je postavené na principu sdílení. A i když se z vás stal pořádný "foodie" a máte doma plno kuchařských knih, časopisů, ostrých nožů a exotických ingrediencí, tak stejně nepřestanete přemýšlet o tom, JAK to má správně a autenticky chutnat a vonět - a taky vypadat. A taky jak to správně jíst, co si budeme povídat... věděli jste třeba, že do společných talířů a misek se sahá a nabírá obrácenými konci hůlek? 

A tak jsme se rozhodli, že to vezmeme pěkně popořádku a začali jsme návštěvou tržnice Sapa v doprovodu více než povolaných Thuy a Mai, které se seznámily po internetu, na teď už pravěkém xchatu. Rozebíraly zde osudy Harryho Pottera, aniž by věděly o národnosti té druhé. Virtuální kamarádství ale přerostlo v to reálné a když se jejich společní přátelé začali vyptávat, co se jak jmenuje, jak se co připravuje a co s čím kombinovat a jak ochucovat, rozhodly se založit blog jménem Viet Food Friends a informovat tak i širokou veřejnost o velmi chutné vietnamské kuchyni. To doplňují kurzy vaření anebo prohlídky po pražské tržnici Sapa, při kterých můžete spatřit alespoň střípky pravého Vietnamu tady u nás. 

 

 

Už v Sapě nám šla hlava kolem z různorodosti jídel, která tam můžete ochutnat. A taky jsme zjistili, že jsme některé čerstvé ingredience nejenže nikdy neviděli, ale že ani pro ně neexistuje české slovo (tedy zatím, doufáme). Shodli jsme se, že to byl jeden z nejlepších zážitků v našich výpravách za jídlem. A tak jsme se spontánně rozhodli, že je třeba tuhle zkušenost takříkajíc posunout na vyšší level a zkusit si něco uvařit.

 

 

A tady jsme si zase pozvali na pomoc Thuy a Mai, které nejenže náš kurz vedly, ale skvěle jej prokládaly povídáním o tom, jak, kde a co se obvykle ve Vietnamu jí (třeba krevety se jí obvykle i s krunýřem kvůli vápníku a polévka pho se jí nejčastěji k snídani!), co je obvyklé a co ne (až do 70. let většina domácností neměla ledničku a na venkově ji někde nemají dodnes!), jak to vypadá, když vietnamská rodina zasedne ke stolu (začíná se tím, že nejmladší zve k jídlu a nabírá všem rýži)... a tak jsme se rozhodli, že vám to přiblížíme taky. Vyzpovídali jsme Thuy a Mai, pořídili pár fotek a video - a tady vám servírujeme, co jsme si navařili! 

 

Naše domácí menu:

Gà xào sả ớt / Kuřecí s citrónovou trávou

Cá chép kho riềng / Kapr s galgánem (tzv. kaprobůček)

Rau cải thìa xào nấm hương / Pak choi restovaný s shiitake houbami

Đậu phụ cuốn lá lốt / Tofu směs v betelovém listu

Canh bí xanh nấu tôm / Cuketová polévka s krevetami

 

Viet Food Friends je česky psaný blog o originální vietnamské kuchyni a s nápadem seznamovat blíže českou veřejnost s touto skvělou kuchyní přišly právě Thuy a Mai. Obě strávily dětství v severním Vietnamu a ve věku 7 a 5 let přijely se svými rodiči do Čech. Zde vyrůstaly, naučily se perfektně česky a nyní studují v Praze vysokou školu. Prozatím je jejich blog a všechny aktivity s ním spojené společným koníčkem.

Během příjemného večera, který jsme s Thuy a Mai strávili, se objevilo mnoho otázek, které každého milovníka vietnamské kuchyně i kultury zajímají, ale ne všichni mají možnost se dozvědět odpovědi. A tak, když se tato příležitost naskytla, nemohli jsme si ji nechat jen tak utéct.

 

Jak často jezdíte do své rodné země? 

Thuy a Mai: Cesta je pro nás finančně velmi nákladná - nejde totiž jen o peníze za letenku, ale podle našich tradic se také očekává, že rodině dovezete z Evropy dárky (bez nadsázky i bratranci z druhého kolene). Částka potřebná na uskutečnění cesty se tedy vyšplhá na několikanásobek ceny letenky. Do Vietnamu se tedy podíváme jednou za dva, tři roky. Jednou ročně to zatím finančně nezvládáme :-)

 

Jak jsou ve Vietnamu rozděleny role při vaření? Má žena na starosti celou kuchyni? 

Thuy: Vaření pro rodinu probíhá ve Vietnamu tak, že to běžné - každodenní, obstarává žena. Muž vaří jen na velkých rodinných oslavách a žena mu zde asistuje. Tradiční rozdělení rolí v rodině, kdy se muž stará o peníze a žena o domácnost, přetrvává v naší kultuře i nadále, i když se to pomaloučku mění... 

 

Co se při vietnamském obědě či večeři servíruje jako první? Existuje pro to nějaké pravidlo?

Thuy a Mai: Při večeři či obědě v rodinném kruhu nemáme jídla rozdělená podle chodů jako Češi, ale jídlo se připravuje do mističek, nanosí se na stůl a každý si bere co chce. Dezerty zastupuje ovoce, které je velmi sladké a muži pijí po jídle zelený čaj. 

 

Dají se vůbec suroviny pro přípravu vietnamských pokrmů v Čechách sehnat?

Mai: Suroviny pro přípravu se v Čechách sehnat dají, ale jsou drahé. Když tu například obíráme bylinky, obíráme je mnohem pečlivěji než ve Vietnamu a vyhazujeme jen ty nejošklivější lístečky. Zatímco tam stojí bylinky pár babek, tady jsou poměrně drahé. Obzvláště v zimě.

 

Jak jsou na tom vietnamské restaurace či bistra v Česku? 

Thuy a Mai: U pokrmů jako pho nebo bun cha se většinou jedná o původní recepty a většina surovin je originálních, ale bistra se snaží přizpůsobit českým chutím a zároveň se ostýchají představit naše autentické chutě (například při dochucování používají málo rybí omáčky), a tak na nás daný pokrm působí nevýrazně. Také nás mrzí, že se bistra a restaurace stále bojí nabízet tradiční pokrmy jako ty, které jsme si uvařili. Přitom jsou tak dobré! :)

 

Je ve Vietnamu typické pití alkoholu?

U mužů je oblíbená silná rýžová pálenka, která obsahuje kolem 60% tvrdého alkoholu. Co se týče žen a pití alkoholu, podle tradiční výchovy se nesluší, aby žena pila s muži tvrdý alkohol - byla by totiž považována za zkaženou. Přípustné je pro ni například pivo nebo víno během jídla. Poměry se ale mění a ve velkých městech ve Vietnamu nebo u dívek žijících v Evropě už se setkáte s tím, že si dají panáka.

 

My jsme si k vaření skleničku vína dopřáli (i dopřály :-) A dokonce nám naše kamarádka sommeliérka předvedla mistrovský kousek - tzv. sabráž neboli otevření láhve šampaňského nožem nebo šavlí useknutím hrdla... a všechno je to na videu! Ale to jsme se dostali z Vietnamu do Ruska a tradici carských důstojníků... tak o tom vám povíme třeba jindy. Chystáme totiž ruskou party! 

 

VIDEO:

Fotografie a video: Jan Bucki

Sdílet článek

Pokud vás článek zaujal a chcete podpořit práci autora, nejjednodušší způsob, jak to udělat, je kliknout na "To se mi líbí". Vaše odezva nás vede k tomu, abychom pokračovali v publikování, a proto děkujeme za každé sdílení nebo komentář. REDAKCE WORN


0 komentářů

Sděl ostatním svůj názor...

Pro přidání příspěvku se prosím přihlašte, nebo zaregistrujte.

Okomentovat


Čti dál